"If you run, you are a runner. It doesn't matter how fast or how far. It doesn't matter if today is your first day or if you've been running for twenty years. There is no test to pass, no license to earn, no membership card to get. You just run." - John Bingham-

2012. március 11., vasárnap

Muszaka light

Újabban a hétvégék egy része recept kísérletezéssel telik, kezdek egyre inkább rájönni, hogy nincs az az étel, amit ne lehetne diéta kompatibilisen megoldani.
Tegnap este Boszi eszembe juttatott egy krétai nyaralást, nagyon ráéheztem valami görögre, így kezdődött az én muszakám története. Nézzük a hozzávalókat:
- 40 dkg burgonya (téli) 376 kcal
- 78 dkg cukkini 250 kcal (eredetileg padlizsán kellene bele, de a cukkinit sokkal jobban szeretem)
- 37 dkg (5 db) paradicsom 74 kcal
- 57 dkg darált csirkemell 644 kcal
- 1 EK oliva olaj 90 kcal
- 1 Knorr sajtszósz 151 kcal
- 2 dl 1,5%-os telj 100 kcal
- 10 dkg hagyma 40 kcal
- só, oregánó, kakukkfű, fahéj

Összesen 1635 kcal 
6 adagra vágtam, de végül másfél kockát ettem meg én is és tesóm is, ami 408,8 kcal volt. Kiadós ebéd, és kalóriára sem sok.

Elkészítés:
Krumpli meghámoz, feltesz sós vízben főni.
Az oliva olajon hagymát megsütni, husit beledobni, sóval, fahéjjal, oregánóval, kakukkfűvel fűszerezni. Addig sütni amíg ki nem fehéredik, aztán a felkockázott paradicsomokat hozzáadni. Kicsit összerottyantani. (világért se trottyantani:D)
A megfőtt burgonya felét belekarikázzuk a tepsinkbe/jénainkba, megsózzuk.
Közben kisujjnyi vastagra felszeljük a cukkinit, és mindkét oldalát megsütjük, természetesen minden zsiradék nélkül.
A sült cukkiniből is teszünk egy réteget a jénaiba, megsózzuk. (Só mindig kell, mert qva ízetlen fajta ez a csirkemell, erősen kell fűszerezni, hogy valamit érezzünk)
Erre jöhet a húsos ragu, az összes.
A tetejére még egy sor cukkini, sózás, majd a sajtmártás. Ami pofon egyszerű, a port elkeverjük egy kicsi tejben, majd beleöntjük az összeset, és forralunk egyet rajta, hogy sűrű legyen.
A végén pedig jön még a maradék krumplikarika, ez fog szép ropogósra sülni a tetején.
 Tadaam, így néz ki 40 perc sütés után 180 fokon.
Nyam nyam:)

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Az eredeti muszakát én is nagyon szeretem, de fogalmam nem volt, hogy mi az a se nem sajt, se nem besamel, de mindkettőhöz hasonlító fehér cucc, ami benne és a tetején van (a tetejéről ti kihagytátok, gondolom, a kalória miatt). A sajtszósz jó ötletnek tűnik.

    Gyűlnek a receptek, amiket ki akarok próbálni, csak nincs időm főzni... bosszantó.

    VálaszTörlés
  2. Ugye ez a light verzió nem áll úgy össze, mert a magyar kipróbált receptek is jó nagy adag besamelt írnak, ami egy valag kalória, és gondolom összefogja az egészet. Meg a görögöknél is szép kockában állt egy a tányéron, na most ez szétborul, kb ki is lehetne kanalazni....de azért finom:)

    A sajtszósz 2 dl tejjel pedig csak 250 kcal, ami 4-6 adagra vetítve vállalható simán. A sajtot is kispóroltam a tetejéről, mert lightból is kellett volna rá 300 kcal-nyi.

    Annyi, hogy én elég gyorsan megéheztem utána.

    VálaszTörlés
  3. A maradék két kockát megettük uzsonnára, és még finomabb volt mint ebédkor, igazi kis gyöngyszem a diéta alatt:))) Még ilyet, még ilyet!:)
    Egyébként rájöttem, hogy a csirkemell sokkal vállalhatóbb ha vmi darált rakottas formában van elkészítve.

    VálaszTörlés
  4. Úúúú bakker ez dejól néz ki..:D Csorog a nyááál..:D

    VálaszTörlés
  5. KRVA EHES LETTEM.
    csak ugy mondom... :))))

    Nagyon nagyon inycsiklandoan nez ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha egyszer jöttök hozzám csinálok (ilyet is:D) :)

      btw EGYÉL!:)))

      Törlés