"If you run, you are a runner. It doesn't matter how fast or how far. It doesn't matter if today is your first day or if you've been running for twenty years. There is no test to pass, no license to earn, no membership card to get. You just run." - John Bingham-

2012. február 28., kedd

Gasztro részleg következik

Ma van az 51. napom, és  hatalmas pelyhekben hullik alá a hó odakint, gyönyörű, de nem süthetne inkább a nap?

Gondoltam megosztom veletek a hétvégén kipróbált recepteket, sajnos fényképezni elfelejtettem, de a lényeg úgyis a hozzávalókban és arányokban rejlik.

Rakott zöldséges koktélrák:
- 34 dkg burgonya           306 kcal
- 37 dkg répa                   148 kcal
- 30 dkg karfiol                  90 kcal
- 2,5 dkg fokhagyma          34 kcal
- 33 dkg cukkini               106 kcal
- 34 dkg padlizsán              92 kcal
- 6 dl 1,5%-os tej              300 kcal
- Knorr sajtszósz 30 g       151 kcal
- Knorr carbonara por 28 g 148 kcal
- 14,5 dkg light trappista   319 kcal
- 50 dkg koktélrák             280 kcal
                                         1974 kcal

Ebből 6 adag lett, igen bőséges. Így egy adag 329 kcal mindössze. Jó hozzá egy kis rizs, de mi salival ettük.
A burgonyát, karfiolt, répát előfőzzük. A padlizsánt, cukkinit lekarikázzuk, teflon serpiben zsiradék nélkül egyenként megpirítjuk.
Igazából elszámítottuk a szósz tömegét, teljesen elég 3 dl tejjel és 1 sajtszósszal csinálni. Ebből is ki kell hagyni a vajat, egyszerűen kicsi tejben keverjük el a port csomómentesre, majd zuttyintsuk bele az összes tejet, nyomjuk bele a foghagymát, és főzzük sűrűre. A koktélrákot fürösszük meg forró vízben, hogy összeszottyadjon (Én az 50 dkg-ot fagyosan mértem, ez szottyasztás után jó ha 35 dkg lehetett, de a biztonság kedvéért 50 dkg rákkal számoltam), és tegyük bele a szószba kicsikét főni. Tényleg kicsit, 1-2 perc max, mert különben megkeményedik.
Ezek után nincs más dolgunk, mint rétegesen egy tepsibe tenni a cuccokat, a tetejére mehetnek a sajtlapok, 15 perc alatt elkészül a sütőben (Légkeverés, 200 fok)

Ha legközelebb csinálom csak a répát, padlizsánt, cukkinit teszek bele, rákot lehet helyettesíteni husival, vagy ki lehet hagyni (mert annyira nem volt hangsúlyos íze, és megdrágítja a mutatványt).
Szóval az egészet ki lehet hozni még ettől is sokkal lightosabban, és végre nem szimpla párolt zöldség sovány husival.

Almás rétes:
- 1,07 kg alma        300 kcal
- 10 dkg gesztenye 160 kcal
- fahéj                        0 kcal
- fél citrom leve         0 kcal
- 2 tk édesítő por 4 kcal
- bolti rétestészta 492 kcal (82 kcal/lap)
                            956 kcal

Összesen 4 rúd, rudanként 239 kcal
6 felé vágtam fel, így 1 szelet 40 kcal
Azt hiszem annyira egyértelmű, hogyan kell csinálni, hogy nem fárasztom az ujjacskáimat vele:)
Jaaa, natúr joghurttal kell bekencselni a réteslapokat, a világért se olajjal! Teljesen jó lesz.
Ja igen, ez még akkor kb +30 kcal.

Túrós rétes:
- 50 dkg túró 82 kcal/100g  410 kcal
- réteslap                              369 kcal
- Édesítő por                          50 kcal
- 1 tojás                                  68 kcal
- joghurt                                 60 kcal (na ide számoltam bele az almás joghurtját is)
- vanília aroma
- citromhéj
957 kcal
Összesen 3 rúd, 319 kcal/rúd
8 felé vágtam, így 40 kcal 1 szelet itt is.

Tesóm kipróbálta a csokis zabkekszet, a receptet én közlöm:) Családi munkamegosztás:))
- 110 g zab          407 kcal
- 1 alma (160 g)    48 kcal
- 10 g méz             30 kcal - szvsz felesleges
- 2 tojásfehérje      28 kcal
- 40 ml tej              18 kcal
- fahéj
- 1/2 kiskanál sütőpor
- édesítő
- vaníliaaroma
Összesen 608 kcal
12 nagy keksz lett, darabonként 50 kcal
Reggelire 4 db teljesen eltelített, kifejezetten laktató volt.
Csináld úgy mint egy muffint, keverj minden egyben össze, aztán kis pacákat kell tenni a tepsibe, és kb. 15 percig sütni.
Nem rossz, de azért nem csokis keksz...

Tegnapi kajálásom látható a képen, ahogy a futás is. Az utolsó 1 km-en beszorult a levegő jobboldali rekeszbe, elég rendesen fájt:( Pedig magamhoz képest szuper időt mentem volna, de ez eléggé lelassított. Hamarosan el kell gondolkoznom a táv növelésén, szerintem rá tudnék már húzni 1 km-t. Olyan kár, hogy ilyen szutyok idő van, mert gyanítom egy napsütéses délutánon könnyebben meggyőzném magam a hosszabb futásról...

11 megjegyzés:

  1. Holnaptol jon a szep ido :)
    Es a lassabb, de tobbel sokkal jobban jarsz, szerintem mindenfelekepp hosszabbits. (tudom h nem bocsatottad szavazasra, de ne mar csak ilyen kis proaktiv vagyok :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy legyen!:)
      Hehe, hát tudod, hogy nálam a lassú az alap, és csak magamhoz képesti sebességnövelésről van szó...Még mindig 8 perc feletti km-eket produkálok..Mondjuk az elején volt ez 10 perc is az első pár alkalommal...
      Úgy értem, a távot tudom valszeg növelni, a sebességet sokkal lassabban...

      Törlés
    2. Ertem en, de nem is az a lenyeg h mashogy kepest hogy futsz (mashoz kepest en is lassabban, pedig majdnem versenysulyban vagyok). Nekem Akos mondta h ha eleg lassan fut az ember, akkor barmeddig tud futni. Es en akkor probaltam meg eloszor a 6-7 km-eket, es rajottem h kurvara igaza van (amig nem talalkoztunk en 3-4kmeket futottam, azaz durvan fel orat, es meg akartam halni). Nyilvan nem "barmeddig" tud futni, de a megszokott sebessegedbol akar csak kicsit visszaveve rohamosan no az ido, ameddig birsz futni.
      Uff (ma FBn is eszosztos kedvemben vagyok, felek ha igy megy tovabb nekem nem marad :))

      Törlés
    3. Van ot tmég ahonnan ez jött:)))

      Amúgy tesó nem akarlak elkeseríteni, de a méz 20 g volt, a tej pedig 80 ml...dupláztam mindent kedveském, kivéve az almát, mer' az nem volt.

      Törlés
    4. Tudod, hogy szerintem még mindig nem kellene futnod, úgyhogy egyelőre ne nagyon növelj se a távon, se a sebességen, csak óvatosan!

      A rétesek szuperek, bár azt nem értettem, hogy a réteslapokat hogy raktátok le, mennyi lap ment egy rúdhoz? Nekem 3 kellett a múltkor. A gesztenye érdekes ötlet az almáshoz, nekem eszembe se jutott, most viszont nagyon kívánom :) Az viszont a számolásokból világosan látszik, hogy én csak almás réstest fogok csinálni, az ízét is jobban szeretem, és a túrós több kalória :(

      Törlés
    5. Jobb is volt sokkal az almás:)
      3 réteg ment egy rúdba, de ez 1,5 lapot jelentett, mert valamiért félbevágódtak a lapok amik 40x40-esek voltak.
      Egy lap 82 kcal volt.
      Szerintem megérte benne a 10 dkg gesztenye 160-ért, kiérezhető volt az íze, összevágtam kicsikére, majdnem olyan jó volt mintha dió lett volna benne:)

      Ne aggódj értem, nem fogok lerokkanni:) Már nem sok választ el attól, ahol Kató kezdte tavaly, ő meg heti 5x futott, nekem 3-nál több nem szokott összejönni:(
      De! Rászánom magam a fegyencedzésre is.

      Törlés
  2. levegő beszorulásnál nekem az válik be, hogy futás közben veszek egy óriási levegőt egyenes háttal, aztán összegörnyedek és minden cseppet kipréselek a tüdőmből. Aztán folytatom tovább a lélegzést :D Ideig-óráig segít, de ha nagyon megerőlteted magad, akkor újra és újra be fog szorulni. Inkább akkor alkalmazom, amikor már a táv utolsó 1-2 km-én vagyok, és nem akarok csigatempóra váltani.

    sebesség-idő korreláció: az a tapasztalatom, hogy a fejlődés nem lineáris, azaz nem úgy van, hogy minden nappal egy picit gyorsabb vagy, hanem kb. egyik napról a másikra érzed, hogy most valamiért sokkal gyorsabban bírod. Nálam legalább is úgy van, hogy hetekig tolom x perc/km-rel, aztán egyik napról a másikra javul 5-6 tizedet, és onnan hetekig megint stabilan ennyi, aztán jön a következő javulás, és így tovább. (szerdáig 7,5-tel mentem hetek óta, szombat óta 6,8-cal pl...).
    táv: ha lassan fut az ember, akkor hihetetlen nagy távokra is képes (magához képest), mivel ha nincs sebességkorlát, akkor csak a fejedben dől el, hogy képes vagy-e rá (ld. Anna 2,5 km után egyből lefutott 6-ot, vagy Szilvi 5 km után átmenet nélkül 10,7-et). Viszont a táv növelése és az idő csökkentése egyszerre nagyon nehéz feladat, úgyhogy válassz közülük egyet :) Én a táv növelését javasolnám, mert így nem hajszolod túl a szervezeted, és mivel nagyot lehet javulni benne, meglesz a sikerélmény, ami arra ösztönöz, hogy máskor is fuss :) Ráadásul ha távban fejlődsz, az automatikusan maga után vonja, hogy rövidtávon is javul az időd, annak ellenére, hogy ezzel külön nem is foglalkoztál.
    Bocsi a rizsáért :/

    VálaszTörlés
  3. Köszi a rizsát, MC-nek is:)

    Mindenképpen a táv növelése a reális opció nálam, el kellene jutni addig, hogy ne 3 km-eket hanem legalább 5-öt fussak egyszerre, meg hát most már nincs meg a 30 perc mozgás a 3 km-errel, és ennél kevesebbnek nem kellene lennie.

    Ma is akartam menni futni, de ilyen sűrű szutyok havaseső esett nálunk egész délután:( Jöjjön már a jóidőőő

    VálaszTörlés
  4. itt is be nem állt a hó szája egész nap <- *lö értelmes komment :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem is igaz, este 7tol egy szem se esett. 11kor pedig mar langyos szello fujt, baromi jo volt, tiszta tavaszi. Ma meg itt a tavasz :)

      Törlés
  5. Ma itt is:) Megyek is futni mindenképpen egyedül is.
    Reggel nálunk rendes hó volt mindenhol, persze mostanra latyak van:S (Időjárás-jelentésünket hallották..)

    VálaszTörlés