"If you run, you are a runner. It doesn't matter how fast or how far. It doesn't matter if today is your first day or if you've been running for twenty years. There is no test to pass, no license to earn, no membership card to get. You just run." - John Bingham-

2012. február 4., szombat

Titti a konyhában...

Tegnap annyira zen állapotban voltam, hogy eszembe sem jutott, hogy nem a világ legjobb ötlete füstölt csülköt főzni itthon, mert az illatától folyamatos nyálcsorgásom, majd ezt követő gyomorkorgásom lesz:D.
Nah, nem saját részre kellett a sertésláb, hanem bevállaltam a családi hadtápot szombatra. Genyó legyek és megmondjam, hogy a füstölt csülköt apróra vágtam, mustárral, tormával ízesítettem majd vajas tésztában kis batyukat készítettem belőle, és állítólag nagyon finom lett? Hahh. Azért hardcore vagyok, meg egy köcsög is, hogy magamat dicsérem, de csülköt csontozni, úgy, hogy az ujjamat se nyalom le....Ó Bobbykám, ez ám a vasakarat és elkötelezettség, nem a házassági levél:D
Szóval csomó mindent főzőcskéztem a családnak, de magunkat (mármint Ketketet és engem) is megleptem egy újítással. Ajmfebulosz Anna linkelt egy lencse fasírt receptet, ezt csináltam meg kis változtatással, íme a hozzávalók 8 db nagy fasírthoz:
- 200 g lencse (684 kcal)
- 300 g csiperke gomba (120 kcal)
- 100 g főt gesztenye (167 kcal) (Eredetileg 15 dkg dió kellett volna bele, de az annyira felturbózta volna a kalóriákat, hogy megvétóztam)
- 2 tojás (136 kcal)
- 1 nagy hagyma (180 g) (72 kcal)
- fűszerek: kávéskanál szójaszósz, kakukkfű, majoránna, só, bors, bazsalikom, pirospaprika (hát azért ezek, mert ezeket kaptam le a polcról, amúgy mindenki azt tesz bele amit akar)

Összesen 1179 kcal ---> 147 kcal 1 db

Elkészíteni totál könnyű, feltesszük főni a lencsét, addig minden mást apróra vágunk, aztán leszűrjük a lencsét ha már puha, belepasszítjuk az egészet egy nagy tálba, összemancsoljuk. Aztán előveszünk egy tepsit, és belepakoljuk. Én egy nagy pogácsaszaggatót használtam formának, így teljesen olyan lett mint a képen az eredeti receptben.
Egész finom lett, nagyon jó alternatívája a barna rizsnek, egyet ettem meg belőle, és igen laktató volt, sokkal jobban eltelített mint a 2 kanál rizs.

A nagy főzőcske miatt elfelejtettem tízóraizni, ezért a mai kaja így alakult:
- 2 graham, 5 dkg sonka, paprika, kv
- 15 dkg csirkecomb, 1 lencsefasírt, répás alma, 1 lekvárral töltött gyömbéres keksz (55 kcal) a kávéhoz
- 2 abonet, 3 dkg sonka
- 125 túró, light jogobella

Azt a kekszet nem élem meg csalásnak, mert egyrészt terveztem hogy megeszem, azért vettem, másrészt, még így is bőven benne vagyok a napi 1200 kcalban, sőt, ahogy számolom picsánrúgás jár, mert nincs meg az 1000 kcal-om a tízórai kimaradása miatt. Tényleg, mit gondoltok, ilyenkor mi a teendő?Napközben kikompenzálni azt a kihagyott kalóriát, vagy ami kimarad az lemaradt?
Ez a süti Boszi hatás, mert igazából mennyei volt az a kis falatka, örülök, hogy megettem, és a diétámnak egy ilyen tervezett dolog nem bahik be, én meg boldogabb vagyok:) Persze nem csinálok ebből rendszert, de az is igaz, hogy az 1400-1500 kcal-os diétámban nem véletlenül volt benne egy kis csoki minden héten egyszer.

Mindjárt itt van a második méricske, izgultok?
Én már igen:) Be akartam menni 90 alá, de nem fog összejönni, ez már most tudható (közben reménykedem, hogy most ezt elszóltam). Hát mindegy, akkor majd a köv. mérésig bemegyek...
Jah, jah, és Ketket, az én csak 5 perccel idősebb nővérkém kilói hatossal (6 b+, 6!!) kezdődnek, aminek kimondhatatlanul örülök:)))

7 megjegyzés:

  1. én mindig igyekszem pótolni a kimaradt kalóriát, ha napközben jövök rá, akkor egyszerűbb, mert pl. megemelem az uzsonna adagomat, vagy eszek mellé 30 deka kesudiót, az máris +200 kcallal megdobta a menüt és a telítetlen zsírokról is gondoskodtunk aznapra.
    ha este számolom össze, és akkor jövök rá akkor neccesebb, úgy vagyok vele, hogy ha már nem vagyok éhes akkor annyiban hagyom, ha igen, akkor 2 tojásból rántotta hagymával és sonkával, ez ilyen 200-250 körül szokott kijönni.

    a fasírt faszányosan néz ki, kíváncsi lennék az ízére. hány percig oxidálod a sütőben?

    VálaszTörlés
  2. Ízre nagyon domináns benne a lencse, szerencsére én rendesen befűszereztem, így fűszeres lencse ízű leginkább:)Lehet kipróbálom majd kevesebb lencsével, több gombával. A gesztenyét nem igazán lehet kiérezni belőle, így nagyon örülök, hogy nem diót tettem bele, mert gyanítom az is elveszett volna íz ügyileg, a kalóriák meg az égbe szaladtak volna...

    190 fokon légkeverésen olyan 30 perc kellett neki. Ugye ereszt egy kis levet a gomba miatt, én addig sütöttem amíg az mind elpárolgott.
    Egy próbát megér:)
    Jah, és elszámoltam egy db csak 147 kcal (vmiért a hagyma súlyát adtam a kalóriákhoz hibásan)

    VálaszTörlés
  3. Tündér vagy Tittike:)))
    Holnap majd megvarázsolom a mérlegedet, hogy mutasson 8ast az elején:)
    A fasírt pedig másnap is finom volt, én nagyon jól laktam vele, és ízlett is, meg fogom vizslatni hogyan készül a lencsesaláta, és ha lehet diétásan akkor olyat is eszünk!:)

    VálaszTörlés
  4. A fasírt jól hangzik, de gesztenye nélkül nem menne? Fogalmam sincs, hol lehet pucolt főtt gesztenyét kapni, én meg nem akarom pucolni. Ami még érdekelne, hogy vajon meddig áll el?

    Nem tudom, örüljek-e annak, hogy miattam ettél kekszet :) de továbbra is úgy gondolom, hogy olyan diétát kell összeállítani, ami egyszerre hatásos és betartható. Ha kell bele a süti, akkor csináld így: tedd bele és számold bele.

    Kimaradt kalória: ha csak este jövök rá, én bizony kihagyom. Ahogy apám mondta: minden falat haszon, amit nem eszek meg :) Így lettek nekem is mostanában 1000 kalóriás napjaim. Cserébe máskor meg felmegy 1400-ra. Evvan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, gesztenye nélkül is ugyan olyan jó, nem igazán éreztem ki a gesztenye ízt. AZ én gezstenyém is olyan Tesco-s volt, mint amit MC mondd, főve van 10 dkg egy csomagban, Z-nek vettem, mert szereti nassolni, de most rábahott, mert felhasználtam:D

      Eddig én is kihagytam amiről lemaradtam, szerintem nem árt meg:)

      Törlés
  5. :) "30 deka kesudiót, az máris +200 kcallal megdobta a menüt" obarcsakigylenne, ugye ez inkabb 30g, azaz 3deka? :)

    Ez a lencses cucc nagyon tetszik, en is ki szeretnem probalni! Boszi: pucolt gesztenyet lattam multkor tescoban, nem fagyasztva, hanem a zoldsegek kozott ilyen kis tasakokban amilyenben a sos mogyoro meg pisztacia van. A gesztenye natur van benne, es meg nedves, nem szaraz. Szerintem az megteszi.

    Titti: en nem birtam volna ki a csulkozest, fuckin' big respect!! :))) A kiloitoknak en is nagyon orulok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:)
      Ha jöttök hozzám egyszer mindenkinek csinálok ilyen lencsés cuccost:)

      Törlés